Zakoni / Propisi / Info

Sta sve utice na cenu nekretnine

Sta sve utice na cenu nekretnine
Odlučili ste da kupite stan ili kući, međutim, čini vam se da je prodavac „zacepio” cenu. Ili možda želite da prodate (zamenite) sopstveni stan, ali ne znate o čemu treba da povedete računa pre nego što formirate cenu. Ovakve nedoumice kupaca i prodavaca govore u prilog činjenici da je tržište nekretnina – najatraktivnije investiciono tržište u Srbiji, i dalje velika nepoznanica.
– Do sada je u praksi identifikovan 21 cenovni faktor što utiče na konačnu cenu nepokretnosti, kaže Milić Đoković, vlasnik agencije „Old rojal” i dodaje da se na vrhu piramide nalazi  lokacija koja na bruto cenu utiče od 20 do 30 odsto.
Kao sledeći faktor naš sagovornik navodi spratnost – ako je stan u suterenu potencijalni kupci, ali i prodavci treba da znaju da je cena manja za 10 do 15 odsto od regularne cene stana koji se nalazi, na primer, na jednom od prva četiri sprata.
– Što je stan na višem spratu cena pada, bar je to slučaj kod nas, mada ne i u svetu. Verujem da će se izgradnjom visokih zgrada s prelepim pogledom smanjiti uticaj ovog faktora, dodaje Đoković.
Grejanje utiče na cenu oko sedam odsto, mada i tu ima razlike u vrsti i kvalitetu – grejanje na struju, gas, solarno, daljinsko centralno, etažno...  Kod nas postoji jedan zanimljiv faktor – ukoliko stan treba da se renovira potrebno je uložiti oko 10 odsto od cene i to se, naravno, ukalkuliše u konačnu cifru kada se stan prodaje. Stanovi u novogradnji za 10 odsto su skuplji od stanova starih više godina.
Najskuplji su mali stanovi od 35 kvadrata i oni preko 130 matara kvadratnih. Razlog je jednostavan, objašnjava naš sagovornik – za male stanove mala je i suma novca koju kupac treba da izdvoji, a velikih stanova nema puno, ali uvek postoji određen broj platežnih kupaca koji sebi mogu da priušte luksuz i prestiž.
Potencijalni kupci pre kupovine treba da provere u kakvom je stanju kupatilo, odnosno mokri čvorovi (ko je renovirao kupatilo zna koliko to košta), stolariju i bravariju... Terasa, lođa, veranda ili balkon opravdano utiču na cenu, zatim orijentacija stana – da li „gleda” na sever, da li je dnevni boravak osvetljen...
Čovek je često veoma uticajan faktor. Na cenu stana utiče komšiluk kaže vlasnik Old rojala. Često se čuje – „moj komšija je prodao stan za toliko i toliko” (a to, obično, nije tačno). Familija često traži koliko im treba, a ne koliko realno može da dobije za prodaju neke nepokretnosti.