Zakoni / Propisi / Info

ZASTO KUPITI NEKRETNINU PREKO AGENCIJE

ZASTO KUPITI NEKRETNINU PREKO AGENCIJE
Zašto kupovati preko agencije?
Ono zašto je bolje platiti na mostu nego kasnije mnogo više na ćupriji, odnosno zašto se trošak za angažovanje agencije na kupovini nekretnine, a takođe i prilikom prodaje iste, zapravo isplati jeste sprečavanje mogućih prevara i pravna sigurnost.
Iza većine prevara u prošlosti na tržištu nekretnina stajale su ranije osobe koje su se predstavljale kao investitori, a to naravno nisu bili. Tu su postojali i nesavesni, takozvani „divlji“ agenti, koji su radili mimo agencija i koji su bili tu samo dok ne uzmu svoju proviziju i onda vas ostavljali da sami završavate posao do kraja. Zato je cela branša trpela i gubila ugled. Sada je, izmenom zakonodavstva, svaki agent i agencija u obavezi da dobije licencu za rad, a uvedena je obaveza overe kod javnih beležnika koji proverava kompletnu dokumentaciju, čime su rizici od prevara minimizirani.
Ipak, angažovanje agenta nudi onu prvu vrstu sigurnosti, što je prilikom kupovine nekretnine, ali naravno i prodaje iste, složićete se, najvažnije. Najpre, ukoliko ste prodavac agent neće kod vas dovoditi svakoga i puštati ga u vaš stan, a ukoliko ste kupac vodiće vas u gledanje nekretnina koje imaju čiste papire i nisu problematične za prodaju.
Ponuda nekretnina koja se pokaže kupcima, prošla je obaveznu pravnu proveru, jer je to način na koji agencije rade. To je sa jedne strane, zaštita za vas kao kupca, jer je agencija detaljno proverila dokumentaciju, vlasništvo nad stanom i sve što je ključno, a vama kao nekome ko nije profesionalac u ovoj oblasti, može da promakne i da vas kasnije skupo košta.

Ušteda vremena i kaparisanje
Agenti ne samo da provere svu dokumentaciju, nego vam uštede potrebno vreme za obilazak nekretnina koje možda u oglasu „zazvuče“ kao da su sve što ste tražili, a u praksi se pokaže da nisu za vas. Agentu je posao da umesto vas sve to proveri i da vas informiše u kakvom je stanju nekretnina koju vam je ponudio da vidite. Takođe, objasniće vam i koliko vam je novca poterebno da uložite u svoj potencijalni novi stan, kako bi bio po vašem ukusu.
Takođe, agent je važan svedok i prilikom kaparisanja stana, što nikako ne smete raditi bez prisustva agenta ili vašeg advokata. Agencije pripremaju kompletnu dokumentaciju čime dobijate maksimalnu zaštitu.