Zakoni / Propisi / Info

Idealne strane sveta prilikom kupovine stana

Idealne strane sveta prilikom kupovine stana
Orijentacija u odnosu na strane sveta, iako deluje naivno, izuzetno je bitna. Naročito kod malih stanova.

PRILIKOM kupovine stana, jedna od ključnih stvari treba da bude i orijentacija stana u odnosu na strane sveta, i pozicija zgrade u odnosu na ulicu ili druge zgrade. Orijentacija u odnosu na strane sveta, iako deluje naivno, izuzetno je bitna. Naročito kod malih stanova.

Kad imate jednosoban stan ili garsonjeru, na prvom spratu recimo, velika je verovatnoća da zbog susednog objekta sunce dolazi samo ujutru dva sata i posle ga nema ceo dan, i onda ako je stan severno orijentisan - stanari su osuđeni da ne vide sunca nikada. Sunce osim što utiče psihološki na raspoloženje, utiče i biološki - ubija bakterije i prirodno osvetljava stan. Nekretninama koje su orijentisane isključivo na sever nedostaje sunčevog svetla i topline, pa ih je mnogo teže zagrejati u zimskim mesecima.

Stanovi koji su samo zapadno orijentisani imaju problema leti jer je sunce jako, pa je pretoplo celo poslepodne i nema prirodne ventilacije. Zbog toga moraju da se spuštaju se roletne i klima-uređaj mora stalno da radi.

Idealno bi bilo odabrati stan orijentisan na dve suprotne strane sveta, kako bi se maksimalno iskoristio prirodni tok sunca tokom dana i njegov uticaj na boravak u zatvorenom. Konkretno, zbog jakog vetra, u Beogradu je idealno da je stan pozicioniran na jugozapad ili na jugoistok.